Welke verlofsoorten zijn er?
Als werknemer heb je recht op verschillende soorten verlof, zoals vakantie of ouderschapsverlof. De specifieke verlofregelingen zijn vastgelegd in de CAO of arbeidsovereenkomst.
Wettelijk verlof
Verschillende verlofregelingen zijn vastgelegd in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). Naast de wettelijke bepalingen kunnen aanvullende of afwijkende afspraken in de CAO of arbeidsovereenkomst worden vastgelegd.
Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.
Zwangerschapsverlof begint minimaal 4 en maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum. Bij een twee-of meerling is dit tussen de 8 en 10 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Verlof dat niet voor de bevalling wordt opgenomen, wordt bij het bevallingsverlof opgeteld.
Na de bevalling begint het bevallingsverlof, dat 10 tot 12 weken duurt. Hiervan moeten minimaal 6 weken direct na de bevalling aansluitend worden opgenomen, de resterende weken kunnen flexibel worden ingezet. Samen duurt het zwangerschaps- en bevallingsverlof minimaal 16 weken.
Tijdens zowel het zwangerschaps- als bevallingsverlof heeft de werkneemster recht op 100% van haar salaris. Meestal vraagt de werkgever hiervoor een uitkering aan bij het UWV, gebaseerd op 100% van het dagloon berekend over het afgelopen jaar. De uitkering kan worden aangevraagd tussen de 4 en 2 weken voor het begin van het zwangerschapsverlof.
Geboorteverlof.
Geboorteverlof is bedoeld voor de partner van de moeder en kan maximaal 6 weken duren. De eerste week wordt het volledige salaris van de werknemer doorbetaald. Daarna kan de werknemer aanvullend geboorteverlof opnemen, waarbij hij of zij gedurende de resterende 5 weken 70% van het dagloon ontvangt. Het geboorteverlof gaat in op de dag na de bevalling.
Ouderschapsverlof (betaald en onbetaald).
Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof, dat is opgesplitst in betaald en onbetaald verlof. In het eerste jaar na de geboorte van het kind kunnen ouders 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen, tegen 70% van het dagloon. Dit verlof kan aaneengesloten worden opgenomen, of flexibel over verschillende weken of maanden worden verdeeld. Bij een tweeling wordt het verlof verdubbelt, het telt per kind.
In totaal hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof. Na het opnemen van de 9 weken betaald verlof, blijven er 17 weken onbetaald ouderschapsverlof over. Als de volledige 9 weken betaald verlof niet zijn opgenomen, kan het resterende deel als onbetaald verlof worden opgenomen.
De uitkering voor het betaald ouderschapsverlof kan bij het UWV kan worden aangevraagd nadat de werknemer minimaal één keer het aantal uren van zijn of haar werkweek heeft opgenomen.
Adoptieverlof of pleegzorgverlof.
Een werknemer heeft recht op maximaal 6 weken adoptie- of pleegzorgverlof. Dit gaat in vanaf 4 weken voordat het kind in het gezin komt. Het verlof mag tot en met 22 weken na de komst van het kind duren. Je kunt maximaal 6 weken aaneengesloten verlof opnemen in een periode van 26 weken. Gedurende deze periode krijg je een uitkering van het UWV, deze bedraagt 100% van het dagloon.
Zorgverlof
Zorgverlof is opgesplitst in kortdurend en langdurig zorgverlof. Dit verlof is bedoeld om zorg te bieden aan iemand in je directe omgeving, zoals je kind, partner, ouder of een ander familielid. Een voorwaarde is dat er niemand anders beschikbaar is om voor de zieke te zorgen. Bij kortdurend zorgverlof ontvang je minimaal 70% van je salaris. Wanneer dit lager is dat het minimumloon, ontvang je het minimumloon. Bij langdurig zorgverlof ben je niet verplicht om loon door te betalen.
Calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.
Calamiteitenverlof en kort verzuimverlof zijn bedoeld voor situaties waarin je plotseling niet kunt werken door een onverwachte situatie. Voorbeelden hiervan zijn de bevalling van je partner, het overlijden van een direct familielid, of het ophalen van een ziek kind van school.
Bijzonder verlof
Bijzonder verlof is geregeld in je CAO, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement. Dit type verlof wordt bijvoorbeeld toegekend bij speciale gelegenheden zoals een huwelijk, verhuizing of andere persoonlijke omstandigheden. Het is goed om te weten dat dit niet wettelijk geregeld is, en de voorwaarden kunnen variëren afhankelijk van je werkgever of sector.
Onbetaald verlof
Tijdens ouderschapsverlof en langdurig zorgverlof heb je volgens de wet geen recht op salaris. In sommige gevallen kunnen hier afwijkende afspraken over worden gemaakt. Daarnaast kun je ook onbetaald verlof opnemen voor bijvoorbeeld een lange reis of studie. Houd er rekening mee dat onbetaald verlof gevolgen kan hebben voor je toeslagen, pensioensopbouw en vakantiedagen. Over het algemeen bouw je tijdens onbetaald verlof geen pensioen en vakantiedagen op.
Meer weten?
Wil je meer informatie over de verschillende soorten verlof en waar je als werkgever op met letten? Neem gerust contact op met een van onze adviseurs. We staan klaar om je verder te helpen en advies te geven dat past bij jouw situatie.